Здравейте,
Скоро не съм се обаждал тук, та ако ви е домъчняло, да попитам нещо...
Как извършвате в днешно време наглед елементарни операции като цветоотделяне, огледално обръщане и най-вече - инвертиране на съдържанието на PDF файл?
Adobe тотално са забравили, че понякога е нужно и да се цветоотделя (чувам, че и Quark 10 вече нямал тази опция, ама аз не съм докосвал нищо над 8, та не знам)...
Не ми се минава през 15 програми в 16-тата за подобни глупости - става дума за нещо, което всеки PostScript драйвер умееше още преди десетилетия! Е да де, ама като вече не ползвам почти никога директно принтене към постскрипт устройство и дори нямам подобни драйвери на компютъра си?
Силно се надявам някой да знае отговори, различни от "Вкарваш PDF-а в Корел" (респ. Илюстратор)...
А, и още нещо, пак пряко свързано със същата тема...
Какво правите, когато ви дадат PDF файл, в който частичният лак е зададен като спот цвят, но реално трябва да го пратите сам, на различна фирма от тази, която ще прави печата, пък на тази, която ще печата, трябва да й дадете само 4-те канала без този за лака, защото иначе като нищо може да го обърне на CMYK и да ви напечата чист брак?
Благодаря за вниманието