ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.

Въпроси и отговори
Какво представлява PPD файлът и как да го инсталираме?
Възможно ли е и как отпечатването на две страници от .pdf документ с размер А4 в ра...
Възможен ли е печат на бяло мастило върху черна хартия при използване на дигитална ...
Статии
Какво е PrintShop Mail?
SmartOffset - Дигиталната Direct Imaging-технология на Presstek
Гордост и предразсъдъци и ... дигитални печатни технологии

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос баш като за предпечатари!
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 12:41 
Срамежлив
Аватар

Понеже гледам, че тук се е събрал елита на БГ препреса, та викам да вметна едно въпросче, което гложди мен и някои други колеги фотографи от доста време насам.

Аджеба кво им правят на тия вносни реклами /визирам онези с фотография в тях/, че изглеждат контрастни и сочни, без загуба на детайл в сенките - независимо от това дали са пуснати на ролна машина и вестникарска хартия, дали на нормална офсетова машина с добра хартия, дали на принтера за билбордове.

През ръцете ми са минали много кадри на колеги от чужбина - за Whirlpoll, Toyota, Renault и доста други. Всички те нямат никакъв проблем да бъдат отпечатани еднакво качествено на коренно различни медии от един и същи файл. Аз, от друга страна, трябва да си правя корекции на файла за всеки различен вид печат, до който опирам.

Всичко това ме навежда на мисълта, че има някаква дълбоко тайна операция, която се извършва с тези файлове при цветоотделянето и обработката.

Някакви идеи?

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:05 
Старо куче - медалист
Аватар

не е в цветоотделянето тайната. Ин ретуша веритас, ин фотостудиото веритас, цветоотделянето има една единствена цел - 5% от файла -> х% на пластината -> максимална плътност, минимален дот гейн и 5% на печат. Това е идеалният вариант който практически чак с тия мерки не съществува но.... тайната е в снимките и ретуша им. Има едно схващане според което - най проблемният цвят е черното масова тенденция на запад пък и на изток е то да се ползва само в контурните области и сенките всичко останало максимум се свежда до СМУ. Избягват го хората актрана и с право нали е черно има най голяма плътност сиреч най голямо светлопоглъщане с други думи от черно блясък нема за него си има текстове.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:17 
Старо куче - медалист
Аватар

Понеже спомена Тойота, пък те през моите ръце минават..

Та то там почти няма нещо от оригиналната снимка. Присигат силно ретуширани със собствен профил. Плътността на хистограмата не е нарушена.
Често обаче имам проблем с дрeбни бъгчета от ретуша и се налага намеса.
Но тия снимки се обработват от специализирани фирми за ретуш и се правят няколко месеца
Като цяло снимките са добре снети и добре обработени.
Между другото - кой ти каза, че не се прави корекция в зависимост от медията? Винаги се съобразяваме с нея и коригираме

Тайна няма - просто се снима със скъпа техника, сканира се на качествени скенери от добри сканьори и се обработа от профита.

А относно снимките - ако ти кажа какъв л..на са ми идвали от БГ фотографите...
То вярно че снимането на телефон, лаптоп или ипод не е изкуство, но пък нали затова сме занятчии - всеки път да вадим качестена стока!

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:19 
Срамежлив
Аватар

Да прав си Inno, и аз съм склонен да мисля, че не идва точно от цветоотделянето търсения ефект. От друга страна - не мога да го изключа напълно, защото при онези материали, които идват при мен в RGB, този ефект не е толкова добър, колкото при вече CMYK-натите. Това, което казваш за черното е така и обяснява доста неща.
Както и да е, мисля че за удобството на дадената дискусия - можем да извадим цветоотделянето от уравнението.

Чисто предпечатарски погледнато, какви са препоръките при тоналната корекция на една снимка /или както вие му казвате - "ретуш"/. Тоест, как вие диагностицирате дали едно готово изображение ще има проблеми при печата или не?

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:31 
Старо куче - медалист
Аватар

Бате Ино, черното си прави контрастта, без него стои измито.
Та хем е хубаво заместването с черното да е на лайт, хем пък не е.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:33 
Срамежлив
Аватар

ValBo написа:
Между другото - кой ти каза, че не се прави корекция в зависимост от медията?

Ами имах предвид случаи, в които лично аз съм давал цветоотделените материали на медиите или в печатница, за които знам, че пускат нещата както им ги дам, без намеса. Така че просто предполагам отсъствието на намеса :-) иначе човек никога не знае...

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:36 
Старо куче - медалист
Аватар

Аз говорех за предварителна корекция на фотоса
винаги я правим ако се печата във вестник, на борд или нещо по специфично като хартия

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:37 
Старо куче - медалист
Аватар

Така е вальо но най голям контраст имаш именно в shadows :-) сааде там ти трябва най много то е ясно че няма да се мине без черния цвят но малко от малко - всички сме виждали снимка от евтина дигиталка нали с ниска резолюция кво се случва с нея като я цмикнете с най тъпия пдефолтен профил на земята примерно - жълтото е прее..... на максимум от жипег компресията, циана е кофти ама на фона на жълтото е пушка маджентата има наченки... обаче черното е пич в повечето случаи доколкото може да се каже при подобни файлове - въпроса е защо - ами когато нямате никакво качество на матрицата ви трябват shadows за да придадете на снимката поне минимален контур тва никсън съм убеден че може да го обясни и по добре от мен. та мисълта ми кратка беше - нека наистина черното е за контраст но не и за оформяне на цвета. Много често черното умишлено се натиска гонейки други елементи на дизайна имали сме случаи дори когато сме печатали с 2 черни за да не прее... хубавата снимка натискайки за някой си огромен черен елемент до нея или фон.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:39 
Старо куче - медалист
Аватар

n1x0n написа:
ValBo написа:
Между другото - кой ти каза, че не се прави корекция в зависимост от медията?

Ами имах предвид случаи, в които лично аз съм давал цветоотделените материали на медиите или в печатница, за които знам, че пускат нещата както им ги дам, без намеса. Така че просто предполагам отсъствието на намеса :-) иначе човек никога не знае...

Неможе да ползваш едни и същи екскърви при експонация на пластина за конвенционална рото машина тип гума-гума и класна листова пичитарка с алколор.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 13:48 
Срамежлив
Аватар

Ще пиете бира и двамата, така ми се струва! :D

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 15:57 
Старо куче - медалист
Аватар

Пък аз много се радвам като започнете така умно да теоретизирате.
НЯМА такова животно!!!
Може да го мислите и смятате колкото искате. Всичко се о-----а на финалната крива. Висиш му на главата на пичитарина - стаа. Ни му висиш - ни стаа.
Мога и да се аргументирам. Ама не държа.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 16:17 
Старо куче - медалист

Е не си съвсем права. Има си снимки, които са "устойчиви" на всякакви печатарски своеволия. Добър контраст, хубави цветове, дори и това какво е изобразено, с какъв размер е на снимката и какво му се вижда или не вижда, има значение за тази устойчивост. Наистина си има снимки, които никой печатар не може да развали. И такива, които само най-добрите ще направят да изглеждат що-годе прилично, и то в ден, когато много им върви. :-) Даже бих казал, че не е толкова от фотографската техника, колкото от фотографското око - да избереш какво да има в снимката и как да е подредено и съчетано като разположение, размери и цветове...

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Май 2007, 16:24 
Старо куче - медалист
Аватар

Ами, нека излее черното с кофата, забрави за жълтото и усили циана.... пък ще ти видя аз елемента, композицията и прочее как ще те спаси... Е, днес си чета сутринта Тери Пратчет. И с познатата ви много добре профи деформация се заглеждам в корицата. Черното избегАло на 1 мм. Всичко в мъглявина. Еми...

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 07:33 
Старо куче - медалист
Аватар

Не си много права сами ;-) ако говориш за един виден наш таблоид ;-))) ми да качеството му не блести но пък 90% от българските вестничета биха му завидяли на цената - нали.... ако говориш за друг продукт спокойно той надали ще е с толко изпилена цена и надали ше е на тъпо рото и хартия Волга ;-)
П.С. при подобни условия на печат и занижени критерии за качество разликата между 110 и 90 Lpi е само с цел превенция на домашното насилие и високото кръвно налягане

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 09:59 
Старо куче - медалист
Аватар

Както забелязвам пак стигнахме до извода, че печатарите са виновни :)
Колкото до снимките - често получавам с материали от западни фирми, най-вече козметика от Германия - дисковете идват в една дебела папка пълна с разпечатки на различни медии - и съответни файлове -само дето като показах мострата от винил на едни хорица ми беше обяснено че на толкова качествен винил в България не се печата, така че да не очаквам чудеса... Ако съм искал такова качество да съм си печатал в Германия.. И тем подобни.
А колкото и да е качествена снимката винаги може да бъде оср..на - наскоро се убедих в това по много груб начин!!!

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 17:33 
Старо куче - медалист
Аватар

Инно, ами бедна ми е фантазията вече как да спася поне малко качеството. Хартия Неволга ми обещават от нинамкогаси. А критериите за качество са дело на печатницата. Ако тя има занижени такива.... проблемът е неин.
И нека не звучи обобщаващо. Има много други начини да се о....т нещата. Но нищо не може да те спаси от лош печат.

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 18:22 
Срамежлив

Моето скромно мнение е следното: На всички етапи - от фотото до отпечатването има творчество. И ако в началните етапи то е задължително (но в много случаи липсва), то в края на процеса - при печата - направо е наказуемо. Особено ако бай Печатар е закусил две водки, глей к'во творчество пада! Няма цветни проби, няма скали и други простотии. Той е творец и възгледите му за цвят, плътност и т.н. са доминиращи! Така, че... :oops:

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2007, 19:08 
Старо куче - медалист
Аватар

не съвсем по темата, но тук има резултати от едно проучване на "въздействието на рекламите във вестниците според тяхното оформяне и позициониране" и според мен крайния резултат малко зависи от "качеството на снимката"
(най-добре проличава на стр. 30-32 от PDF-a)

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 10:05 
Старо куче - медалист
Аватар

Защо по толкова труден начин откривате че СМУК е всъщност с доста стеснен обхват???? Печатарите - ми да доста често са виновни - доста често няма какво да направят понякога и техниката им връзва ръцете. Спора е вечен, но когато материалите са обработени зле е невъзможно да има претенции към печата най малкото оставяте на печатница дупка за да се изплъзне. Ако един качествен материал е "повреден" от печатницата тогава го доказвате и не плащате дори искате и обезщетение... но да не са наред нещата и да се подскача като малко дете което искало червено а не кафяво конче е тва е малко тъпо печата е гаден и труден процес нелепо е да наслагваме грешка още преди печата. Така че мир всем - качествени материали, кадърен предпечат, подробно описание, качествено цветоотделяне, макет и старание да се присъства на печат са ключовете към успеха нищо не става даром. Тъпо звучи но е факт Най великите печатници които съм виждал ползват кво ли не - цип, мип, яки машини с по 2 вградени денситометъра и кви ли не екстри винаги държат клиента да разпише листа излязал от машината - защо ли????

Върнете се в началото

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Май 2007, 10:47 
Старо куче - медалист

Ако искаш постоянно добро качество:
Достатъчно време и добро планиране
Добър проект - както от художествена, така и от технолодична гледна точка.
Професионален фотограф - скъпа аналогова техника (Sinar, Mamya...), добро студио с всичките му там осветления и пр. , диапозитив, барабанен скенер.
Професионална обработка на снимките - от опитен човек с калибриран монитор.
Контрактна печатна проба, одобрена от клиента
Читава печатна машина с квалифициран персонал.
Непрекъснат и квалифициран контрол над целия процес

Това, което най-често се случва:
Задание от типа "трябва ми за вчера"
Проектът се прави от племенника, който вчера си инсталира Corel Draw
Снимките ги правих с 5 мегапикселния цифровак, ама малко валеше
Обработката на снимките се състои в източването им от фотоапарата
"Ето ти разпечатка от принтера, клиентът я одобри, гледай да изкараш същото на машината"
"Нашата едно(дву)цветка е много добра.... машиниста все още се държи на крака"
"Качвам ти файл на ftp-тo, кога ще ми докараш тиража?"

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа